Детально про те, як прискорити приготування компосту

Дата: 31.07.2020 16:28
Кількість переглядів: 7945

Фото без опису

Дуже часто сучасні городники для збагачення грунту поживними речовинами вдаються до використання компосту і повністю відмовляючись при цьому від мінеральних добрив. У кожного на це свої причини – для когось промислово вироблені добрива виявляються занадто дорогими, а хтось вважає їх джерелом всіх бід, так як хімічні суміші, на їхню думку, містять небезпечні для здоров'я речовини. При цьому виникає питання – як правильно зробити компост, та при цьому підгадати з термінами, щоб природне добриво виявилося готовим безпосередньо до часу, коли його потрібно вносити в грунт? 

Що? Де? Скільки часу?

Цінність якісно приготовленого компосту очевидна. Овочі, зійшли на компостній купі самосівом, могутніше і на цілий місяць обганяють у розвитку ті, що ростуть на звичайних грядках.
Готує компост ціле співтовариство мікроорганізмів, комах і черв'яків, яким для успішної діяльності необхідні три умови: їжа, волога і кисень.
З першими двома, як правило, проблем не буває. А ось щоб забезпечити доступ кисню, доведеться постаратися: від цього залежить швидкість компостування. На компостних фабриках, де кисень примусово вводять у вологу, постійно перемішують суміш, компост дозріває за добу! Нам поспішати нікуди, але важливо, щоб компост був якісним.


Відразу відзначимо, чого не можна класти в компостну купу. Це жири, сало, кістки, синтетика, включаючи пластмаси. М'ясні і молочні відходи не підходять тільки тому, що при розкладанні погано пахнуть і привертають щурів. Але в невеликих кількостях їх можна використовувати, закопуючи в купу: так вони швидше зперегниють. Склад суміші, яка закладається на приготування компосту, може бути найрізноманітнішим. Зазвичай в нього входять зібрані з ділянки бур'яни, звичайна трава, скошена по кутах і периметру дачі, бадилля зібраних коренеплодів, гілки після обрізання плодових дерев і ягідних чагарників, які перед закладкою подрібнюють. Ну і звичайно ж, побутові харчові відходи з кухні.  Компост — відмінне добриво. Тільки готується він занадто довго — 7-10 місяців. Однак можна прискорити його отримання в 3-5 разів.

Просто додай води

Зазвичай для прискорення перегнивання сировини досить регулярно поливати компостну яму або купу. Але ще швидше його можна отримати (за 4-6 місяців), якщо поспостерігати за тим, чого компосту не вистачає. Якщо ви помітили процес гниття, а це поява неприємного запаху, значить, в рослинній масі занадто багато азоту. Мікроорганізми починають занадто бурхливо рости, поглинають кисень і гинуть. Такий компост готується дуже довго і втрачає свої корисні властивості. Додайте туди соломи, вилами злегка перемішайте субстрат. Солома забере надлишки азоту і полегшить доступ кисню. Якщо компост просто лежить, чи не розкладаючись, швидше за все, спостерігається зворотна «біда» — брак азоту. Пролийте його з лійки розчином сечовини — 2-3 спіч. коробка на 10 л води, і отримаєте цінне добриво в два рази швидше.

Прискорення для ледачих

Чим краще будуть створені умови для життєдіяльності мікробів, тим швидше виходить компост. Найбільший недолік і компостної купи, і ями — перепади вологості. Щоб їх усунути, частіше поливайте і накривайте субстрат шаром землі в 10-15 см. Але це важко виконати, і майже ніхто так не робить. Тому землю цілком здатна замінить плівка. Зробіть в ній отвори для повітря і накрийте компостну купу. Додатковий розігрів лише прискорить процес. Відкривайте компост тільки для поливів теплою водою. При такому підході добриво буде готово вже через 3-4 місяці.

…І для найледачіших

В даний час існує безліч різноманітних добавок для прискорення компостування. Вони прискорюють процеси в 3-5 разів. Але необов’язково купувати мікроби за гроші. Приготуйте їх самі. Мікроби є скрізь, треба лише тільки їх «найняти». Для цього розведіть склянку цукру в літрі води і додайте трохи дріжджів. В компостній купі зробіть кілька лунок і полийте цим розчином, після чого їх закопайте. Такий розчин прискорює розкладання компосту не гірше дорогих мікробів з магазинів. Подібного ефекту домагаються, поливаючи купи розчином коров’яку або гноївки. Але вони є не у всіх, та й запах при подібних заходах стоїть не самий приємний.

Прості тонкощі для швидкого дозрівання компосту

Досвідчені садівники завжди дотримуються правил приготування компосту: раз на місяць ворушать його вилами і перелопачують, перекидаючи в компостну яму, викопану поруч, або заповнюючи її на три чверті, потім просто перекидаючи компост в протилежний кут. Компостну купу ворушити доволі просто, але не всім ця процедура подобається, так як псує вигляд ділянки і вимагає більш частих поливів. Компост готують з ретельно подрібнених матеріалів. Садові подрібнювачі, популярні на заході, у нас велика рідкість, але в процесі закладки матеріалу його обов’язково рубають лопатою. Це загальновідомі «тонкощі», але вони значно покращують процес компостування. І продукт виходить кращої якості.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь