Що ж таке Електроний цифровий підпис?

Дата: 13.01.2021 10:40
Кількість переглядів: 719

Фото без опису

Що ж таке Електроний цифровий підпис?

Для того щоб осовїти ЕЦП дуже рекомендуємо переглянути короткий відеокурс Міністерства Цифрової трансформації України за посиланням:

https://osvita.diia.gov.ua/courses/digital-signature

Електронний цифровий підпис потрібен для підтвердження вашої особистості на онлайн-сервісах і підписання електронних документів, документообігу з державою та бізнесом.

В умовах епідемії це особливо зручний механізм передачі документів, оскільки не потребує особистої зустрічі чи стояння на черзі в поштовому віділенні для відправки документів.

Відповідно до законодавства варто розрізняти два поняття — електронний підпис та електронний цифровий підпис.Перший ототожнюється із аналогом власноручного підпису. Це будь-яке відтворення підпису, за яким можна встановити, що документ в електронній формі підписала саме конкретна людина.

А ЕЦП — це вид електронного підпису, отриманий в результаті криптографічного перетворення набору електронних даних. Такий підпис накладається за допомогою особистого ключа і перевіряється відкритим ключем.

Як отримати електронний підпис чи ЕЦП

Як це відбувається? Спочатку потрібно зареєструватися у провайдера послуги електронного підпису. Сервісів доволі багато і можливості вони пропонують різні. Тому просто необхідно знайти зручний для себе, який відповідатиме вподобанням щодо платіжної політики та зареєструватись. Зазвичай реєстрація стандартна: потрібно надати своє прізвище та ім'я, електронну пошту, створити власний пароль. На практиці ЕЦП виробляють в “Центрі сертифікації ключів” чи в банку, наприклад в додатку Приват 24 можна безкоштовно отримати ЕЦП.

Також не забувайте про безпеку, нікому не передавайте файл ключа, носій чи пароль.

Додаткову інформацію ви можетке знайти на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua/. Правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103 та Пустомитівське бюро БПД Адреса 81100, м. Пустомити, вул. Грушевського, 35. тел.:(03230) 41 008; моб.: pustomyty@legalaid.lviv.ua ( увага, на період каранину працюємо дистанційно)

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь