Що ж таке Електроний цифровий підпис?

Дата: 13.01.2021 10:40
Кількість переглядів: 663

Фото без опису

Що ж таке Електроний цифровий підпис?

Для того щоб осовїти ЕЦП дуже рекомендуємо переглянути короткий відеокурс Міністерства Цифрової трансформації України за посиланням:

https://osvita.diia.gov.ua/courses/digital-signature

Електронний цифровий підпис потрібен для підтвердження вашої особистості на онлайн-сервісах і підписання електронних документів, документообігу з державою та бізнесом.

В умовах епідемії це особливо зручний механізм передачі документів, оскільки не потребує особистої зустрічі чи стояння на черзі в поштовому віділенні для відправки документів.

Відповідно до законодавства варто розрізняти два поняття — електронний підпис та електронний цифровий підпис.Перший ототожнюється із аналогом власноручного підпису. Це будь-яке відтворення підпису, за яким можна встановити, що документ в електронній формі підписала саме конкретна людина.

А ЕЦП — це вид електронного підпису, отриманий в результаті криптографічного перетворення набору електронних даних. Такий підпис накладається за допомогою особистого ключа і перевіряється відкритим ключем.

Як отримати електронний підпис чи ЕЦП

Як це відбувається? Спочатку потрібно зареєструватися у провайдера послуги електронного підпису. Сервісів доволі багато і можливості вони пропонують різні. Тому просто необхідно знайти зручний для себе, який відповідатиме вподобанням щодо платіжної політики та зареєструватись. Зазвичай реєстрація стандартна: потрібно надати своє прізвище та ім'я, електронну пошту, створити власний пароль. На практиці ЕЦП виробляють в “Центрі сертифікації ключів” чи в банку, наприклад в додатку Приват 24 можна безкоштовно отримати ЕЦП.

Також не забувайте про безпеку, нікому не передавайте файл ключа, носій чи пароль.

Додаткову інформацію ви можетке знайти на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua/. Правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103 та Пустомитівське бюро БПД Адреса 81100, м. Пустомити, вул. Грушевського, 35. тел.:(03230) 41 008; моб.: pustomyty@legalaid.lviv.ua ( увага, на період каранину працюємо дистанційно)

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь