Пошук

Обережно! Цвіте небезпечна рослина - амброзія!

Дата: 15.07.2020 16:44
Кількість переглядів: 1327

Із середини липня починає квітнути амброзія полинолиста. Це один з найнебезпечніших бур’янів, що згубно впливає на організм людини.

Рослина  приносить багато шкоди:

1.Виснажує і висушує грунт.

2.Затінює культурні рослини.

3.Витісняє лугові трави.

4.Псує смак молока у корів.

5.Викликає у людини алергію.

Алергічна реакція

Алергологи вважають крихітний пилок амброзії одним з найбільш агресивних алергенів, який поряд з алергічною реакцією здатний викликати і астму. Алергічна реакція настає при концентрації 25 зерняток пилку на 1 м3 атмосферного повітря. А одна добре розвинена рослина дає до декількох мільйонів зерняток пилку. При тому, для контакту з алергеном зовсім не обов’язково, щоб амброзія росла на власній ділянці або пустирі поблизу. Під час потужних атмосферних циклонів, що супроводжуються сильними вітрами, пилок амброзії може долати величезні відстані. Особливо шкідливий пилок амброзії, що піднімається до 5000 м і розноситься вітром на десятки кілометрів.

Симптоми та реакції

Симптоми та реакції на амброзію подібні до симптомів, викликаних будь-яким пилком дерев і трав, коли він потрапляє в організм або вступає в контакт із шкірою. Найбільш поширені з них:

– нежить;

– свербіж та почервоніння очей;

– сльозоточивість;

– свербіж шкіри;

– кашель або хрипи;

– біль або першіння в горлі.

Амброзія виділяє ефірні олії, що викликають сильний головний біль.

У період цвітіння серед населення спостерігається масове алергійне захворювання, відоме за назвою «осіння сінна лихоманка» або «амброзійний поліноз». Пилок амброзії, потрапляючи в очі, ніс, бронхи, викликає сльозотечу, погіршує зір, підвищує температуру, викликає запалення оболонок верхніх дихальних шляхів, приводить до приступів бронхіальної астми. Лікування такої алергії довге і складне.

Набагато гірше хворі почувають себе при сухій і сонячній погоді, на відкритому повітрі, ніж у приміщенні й у дощову погоду.

Заходи безпеки

Рекомендується завішувати вікна і двері зволоженими простирадлами і марлею. Прийшовши з вулиці, варто змінити одяг, прополоскати рот, промити очі. Приймати душ не рідше двох разів на день. Не сушити речі після прання на вулиці (на балконі), тому що на них осідає пилок. Щодня проводити вологе прибирання в квартирі.

Винищування амброзії до її цвітіння дозволяє знизити, а найчастіше і виключити розвиток полінозу. Шкідливість амброзії в тому, що тричі скошена вона все рівно встигає заколоситися і випустити насіння. Боротися з амброзією просто: можна її виполоти, обробити інсектицидами, висмикнути з коренем, головне – робити це регулярно, щотижня на своїй ділянці. Ніхто не застрахований від алергії, і навіть абсолютно здорова людина може перетворитися в алергіка, якщо протягом декількох тижнів буде змушена дихати повітрям, в якому міститься багато пилку амброзії. А набута таким чином алергія практично невиліковна.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь