Відповідальність за куріння в громадських місцях

Дата: 10.07.2020 15:26
Кількість переглядів: 605

Відповідно до  чинного законодавства України продаж тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, особам, які не досягли 18 років, а також куріння в «громадських місцях» – заборонено ( Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»). Щоб уникнути інцидентів інформуємо в яких місцях забороняється палити і які штрафи, за порушення заборони.

Закон встановлює заборону на куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів в громадських та інших місцях, наприклад до громадських місць належать: в ліфти; адміністративні будівлі, дитячі майданчики; громадський транспорт  та зупинках транспортних засобів; заклади харчування.

При цьому курці можуть користуватися спеціально відведеними для цього місцями.

Згідно статті 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської Ради, тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох (51 грн.) до десяти (170 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а от за повторне – від 170 грн – 340 грн.

Також, згідно частини 3 статті 119 Кодексу України про адміністративні правопорушення куріння в автобусах, маршрутних таксі, тролейбусах або трамваях, тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’яти (85 грн) до двадцяти (340 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Штраф має бути сплачений порушником не пізніше ніж через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення санкції.

У місцях  та  закладах,  де  куріння  заборонено,  має   бути розміщена  наочна інформація, яка складається із графічного знака про  заборону  куріння та   тексту   такого   змісту: "Куріння заборонено!" .

У спеціально відведених  для  куріння  місцях  розміщується наочна інформація, яка складається із відповідного  графічного знака та тексту такого змісту: "Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров'ю!".

Додаткову інформацію ви можетке знайти на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua/. Правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103. Пустомитівське бюро БПД Адреса 81100, м. Пустомити, вул. Грушевського, 35. тел.: 0673929700 або 0933311727; pustomyty@legalaid.lviv.ua (увага, на період каранину працюємо дистанційно).

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь