Пошук

Про пільги для донорів крові...

Дата: 10.07.2020 14:57
Кількість переглядів: 729

Необхідність у крові та її компонентах завжди є гострою, за даними МОЗ у медичних закладах України під час карантину стало вдвічі менше донорів крові. Кожна краплина крові може стати рятівною для людини, яка її потребує, саме Ви можете врятувати життя, окрім того на вас поширюватимуться права донорів, зокрема додатковий вихідний.

Одразу зазначимо що існують певні обмеження по вазі для донорів цільної крові 55 кг, та тромбоцитів - 65 кг.

Держава гарантує захист прав донора та охорону його здоров’я, а також надає йому пільги  відповідно до Закон України «Про донорство крові та її компонентів».

Додатковий вихідний день.

У день здачі крові та компонентів, а також в день медичного обстеження, працівник, який є або виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності з збереженням за ним середнього заробітку. Донори з числа студентів вищих навчальних закладів та учнів професійних навчально-виховних закладів у зазначені дні звільняються від занять.

Після кожного дня давання крові та (або) її компонентів, зокрема, у разі давання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника, цей день може бути приєднаний до щорічної відпустки або використаний в інший час упродовж року після дня давання крові чи її компонентів.

У разі, коли за погодженням з керівництвом підприємства, установи, організації, командуванням військової частини в день здачі крові донор був залучений до роботи або несення служби, йому за бажанням надається інший день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку.

Якщо давання крові та (або) її компонентів відбулося у період щорічної відпустки, ця відпустка продовжується на відповідну кількість днів з урахуванням надання працівнику додаткового дня відпочинку за кожний день давання крові.

Потрібна довідка  

Виплата середнього заробітку за день здачі крові або додатковий вихідний день, якщо донор давав кров у вихідні, святкові та неробочі дні, під час щорічної відпустки, або залучався до роботи у день дачі крові, здійснюється за рахунок коштів власника підприємства, установи, організації, де працює донор або уповноваженого ним органу.

Варто зазначити, що підставою для надання зазначених пільг є відповідні довідки, видані донору за місцем медичного обстеження чи давання крові та (або) її компонентів.

Сніданок та обід

Також у день давання крові та (або) її компонентів, донор забезпечується безкоштовними сніданком та обідом за рахунок коштів закладу охорони здоров’я, що здійснює взяття у донора крові та (або) її компонентів. У разі неможливості забезпечення таким харчуванням, відповідний заклад охорони здоров’я має відшкодувати донору готівкову вартість відповідних наборів харчування.

Грошова допомога учням та студентам

Окрім того, Закон передбачає і додаткові пільги, що надаються донорам у зв’язку з систематичним безоплатним здаванням крові та її компонентів.

Учням професійних навчально-виховних, студентам вищих навчальних закладів, які впродовж року безоплатно здали кров та (або) її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, надається право на одержання грошової допомоги у розмірі 25 відсотків встановленої у навчальному закладі стипендії протягом шести місяців. Виплата такої грошової допомоги здійснюється за місцем навчання донора.

Додаткові пільги

Упродовж року після здачі крові та (або) її компонентів у зазначеній кількості донори мають право першочергового придбання путівок для санаторно-курортного лікування за місцем роботи або навчання та першочергового лікування в закладах охорони здоров’я, що перебувають у державній власності.

Більш детальну інформацію можна дізнатись за номером тел.: (032) 276-97-68 Львівського обласного центру служби крові (м. Львів, вул. Пекарська, 65), пункти прийому є і в інших лікарнях.

Додаткову інформацію ви можетке знайти на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua/. Правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103. Пустомитівське бюро БПД Адреса 81100, м. Пустомити, вул. Грушевського, 35. тел.: 0673929700 або 0933311727; pustomyty@legalaid.lviv.ua (увага, на період каранину працюємо дистанційно)


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь