ПРО ПОЗБАВЛЕННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ

Дата: 07.05.2020 11:01
Кількість переглядів: 706

ПОЗБАВЛЕННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ

Стаття 164 Сімейного Кодексу України називає основні  підстави позбавлення батьківських прав:

  • залишення новонародженого у пологовому будинку та відсутність турботи про нього протягом 6 місяців без поважних причин;
  • навмисне невиконання обов’язку щодо виховання — відсутність умов для фізичного здоров’я та духовного розвитку. Це відбувається, коли батьки не турбуються про навчання та підготовку дитини до життя, недостатньо спілкуються з нею, не забезпечують відповідне харчування та медичне обслуговування;
  • жорстоке поводження з дитиною (фізичне насильство, психологічне, приниження дитячої гідності, неприпустиме виховання);
  • алкогольна або наркотична залежність батька чи матері (підтверджується відповідними довідками з медичного закладу);
  • будь-яка експлуатація дитини (примус до важкої праці, схиляння до жебрацтва, проституції або скоєння злочину);
  • умисний злочин стосовно сина (доньки).

Неможливо позбавити батьківських прав батька або матір, що мають душевну хворобу або знаходиться у тривалому відрядженні. Не буде навмисною відсутність виховання, якщо інший з батьків заважає бачитися з дитиною. Законодавство України суворо ставиться до залишення дітей без батьківської турботи. Тому будь-яка з перелічених підстав буде перевірятися.

Процедура позбавлення батьківських прав

Позбавлення батьківських прав відбувається на підставі рішення суду. До звернення до суду з позовом, необхідно зібрати документи та докази.

Пакет документів містить:

  • паспорт та дитяче свідоцтво про народження;
  • свідоцтво про розлучення, якщо воно є;
  • заява самої дитини, якщо їй вже виповнилося 10 років;
  • характеристика та довідка зі школи, зі вказівкою на участь батьків у її вихованні;
  • акт дослідження умов життя (з ЖЕО або органів опіки);
  • довідку з місця роботи батька (матері) про заробітну плату, а також характеристику;
  • інші документи, що можуть підтвердити невиконання батьками своїх обов’язків.

Документи надають до органів опіки та піклування, а потім готують позов про позбавлення батьківських прав і подають до суду за місцем мешкання відповідача. Усі докази повинні бути незаперечними, підтверджувати провину батька (матері) та свідчити про неможливість зміни поведінки.

При розгляді справи в суді може з’ясуватися, що дії батьків містять склад злочину стосовно дитини. Відразу відкривається провадження з кримінальної справи. Суд вирішує позбавити батьківських прав винного батька та визначає подальшу долю малюка. Якщо суд встановить наявність у відповідача іншого житла, він зобов’язує його переселитися, або виносить рішення про примусовий розділ квартири.

Хто може подати позов ?

Позовну заяву про позбавлення батьківських прав можуть подати:

  • мати, батько, інші члени родини;
  • опікун, піклувальник;
  • орган опіки;
  • прокурор;
  • навчальний або медичний заклад;
  • дитина при досягненні нею 14 років.

Подача позову іншими членами родини дитини є ускладненою через необхідність особливих повноважень, попри відсутність прямої вказівки на це в законодавстві України. Для цього необхідно отримати дозвіл органів опіки.

Наслідки

Рішення суду, яке набрало силу, припиняє сімейні стосунки між цими особами. Батьки більше не мають прав та обов’язків щодо виховання.

Законодавство передбачає такі наслідки для батьків після позбавлення батьківських прав:

  1. втрачають особисті немайнові права — спілкуватися та виховувати сина (доньку), право обирати місце проживання, дозволяти або забороняти виїжджати до іншої країни;
  2. вони припиняють бути представниками дитини та не представляють більше дитячі інтереси. Не мають права на пільги та допомогу для сімей з дітьми;
  3. втрачають право на утримання (аліменти) у похилому віці від сина або доньки;
  4. не мають права на усиновлення та опікунство стосовно інших дітей;
  5. не зможуть бути спадкоємцями сина (доньки), за винятком прямої вказівки про них у заповіті.

Батько чи мати не звільняються від зобов’язання утримувати малюка. Стягнені аліменти отримуватиме інший з батьків або опікун. Найчастіше малюка передають іншому з батьків, якщо це можливо, а також бабусі, дідусеві, іншим родичам. Член родини, який бажає піклуватися про дитину, подає до суду відповідну заяву. Якщо немає можливості передати малюка іншим членам родини, його передають органу опіки.

Мати або батько, позбавлені батьківства, зможуть бачити своє чадо лише з дозволу суду, якщо подадуть заяву з проханням про зустрічі. Суд перевіряє, чи не буде нанесено шкоду цими побаченнями.

Додаткову інформацію Ви можете знайти на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua/. Правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103 та безпосередньо у працівників Пустомитівського бюро правової допомоги за тел.: 0673929700 або 0933311727; ел. пошта: pustomyty@legalaid.lviv.ua, адреса: 81100, м. Пустомити, вул. Грушевського, 35. (на період карантину працюємо дистанційно).

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь