Пошук

Виплати допомоги  на дітей фізичних  осіб – підприємців...

Дата: 06.05.2020 12:49
Кількість переглядів: 1013

Виплати допомоги  на дітей фізичних 
осіб – підприємців.

Кабмін визначив умови призначення і виплати допомоги на дітей фізичним особам - підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку.

Урядова постанова № 329 від 22 квітня 2020 року (якою затверджено відповідний Порядок) набрала чинності 5 травня.

Виплата допомоги на дітей ФОПам, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку, запроваджується на період карантину, встановленого постановою № 211, та на один місяць після дати його скасування.

Кому призначається та виплачується допомога?

Допомога на дітей призначається і виплачується ФОПам, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку і сплатили ЄСВ за всі місяці 2019 року або протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації фізичної особи - підприємця.

Допомога на дітей призначається і виплачується громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні.

Хто призначає та виплачує допомогу на дітей?

Призначають і виплачують допомогу на дітей структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - органи соціального захисту населення) за зареєстрованим місцем проживання або місцем проживання ФОПа (далі - заявник).

Допомога на дітей за місцем проживання призначається за умови неотримання зазначеної допомоги за зареєстрованим місцем проживання заявника. Перевірку відомостей щодо неотримання допомоги проводять органи соціального захисту населення з використанням інформаційних систем.

У якому розмірі виплачується допомога на дітей?

Допомога призначається одному з батьків (опікуну) на кожну дитину до досягнення нею 10-річного віку (включно) у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідних вікових груп станом на 1 січня 2020 р., і виплачується щомісяця за повний місяць.

У разі досягнення шестирічного віку дитиною, на яку виплачується допомога на дітей, її розмір переглядається з урахуванням відповідного розміру прожиткового мінімуму з наступного місяця

Допомога на дітей призначається з місяця звернення і виплачується через установи уповноважених банків відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках.

Які документи необхідно подати/надіслати?

Для призначення допомоги на дітей заявник подає/надсилає органу соціального захисту населення заяву за формою згідно з додатком до Порядку в паперовій або електронній формі із зазначенням рахунку в установі уповноваженого банку та необхідні документи/відомості в паперовій або електронній формі.

У паперовій формі заявник подає:

  • копії свідоцтв про народження дітей віком до 10 років;
  • довідку з Пенсійного фонду про сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7);
  • копію документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);
  • копію рішення районної, районної у м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об'єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

В електронній формі заявник подає:

  • фотокопії свідоцтв про народження дітей віком до 10 років або відомості про свідоцтва про народження дітей (серія, номер, дата видачі, П. І. Б. дитини, П. І. Б. батьків);
  • фотокопію довідки з Пенсійного фонду про сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7);
  • фотокопію документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);
  • фотокопію рішення районної, районної у м. м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об'єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

На заяву та документи/відомості, що подаються в електронній формі, накладається кваліфікований електронний підпис заявника. Відомості про П. І. Б. заявника, його реєстраційний номер платника податків та реквізити документів, що посвідчують особу, отримуються з кваліфікованого сертифіката електронного підпису.

Якщо до заяви, поданої в паперовій формі, не додано всі необхідні документи, орган соціального захисту населення повідомляє заявнику, які документи повинні бути подані додатково. Якщо зазначені документи будуть подані не пізніше ніж протягом одного місяця з дня звернення за призначенням допомоги на дітей, така допомога призначається з місяця звернення.

Документи, необхідні для призначення допомоги на дітей, розглядає орган соціального захисту населення протягом трьох робочих днів з дня отримання заяви з усіма необхідними документами.

Перевірка належності ФОПа до першої або другої групи платників єдиного податку проводиться органом соціального захисту населення з використанням даних з Реєстру платників єдиного податку.

Про призначення допомоги на дітей чи про відмову в її призначенні із зазначенням причини відмови та порядку оскарження такого рішення орган соціального захисту населення видає чи надсилає заявникові письмове повідомлення, у тому числі в електронній формі (у разі подання заяви та документів в електронній формі).

Коли виплату допомоги на дітей припинять і кому не призначать?

Виплата допомоги на дітей припиняється в разі:

  • позбавлення отримувача батьківських прав;
  • відібрання дитини в отримувача без позбавлення батьківських прав;
  • тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;
  • перебування отримувача під вартою на час слідства, у місцях позбавлення волі, за рішенням суду, розшуку отримувача органами Національної поліції;
  • смерті дитини;
  • смерті отримувача.

Виплата допомоги на дітей припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу соціального захисту населення, який призначив допомогу.

Допомога не призначається на дітей, на яких виплачується компенсація послуги "муніципальна няня".

Отримувач допомоги на дітей у разі виникнення обставин, які призводять до припинення виплати допомоги, зобов'язаний протягом трьох робочих днів повідомити про це органам соціального захисту населення. Одержання отримувачем інших видів допомоги, за винятком компенсації послуги "муніципальна няня", не впливає на призначення та виплату допомоги на дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь