Пошук

Пам'ятка-рекомендація щодо убезпечення свого здоров'я від споживання із водою шкідливих мікроорганізмів!

Дата: 01.07.2019 17:31
Кількість переглядів: 2192

 

Спеціаліст з питань екології та охорони природних ресурсів Давидівської сільської ради ОТГ Григорій Гуль
надає мешканцям ПАМ'ЯТКУ-РЕКОМЕНДАЦІЮ щодо убезпечення свого здоров'я від споживання із водою шкідливих мікроорганізмів!

 

Погода цього року не тішить – досить прохолодна весна, майже щоденно дощі і, як наслідок, повені та підтоплення. Значна кількість грошових коштів та матеріальних ресурсів витрачається на ліквідацію їх наслідків. Повені виникають під час тривалих злив, забруднення та захаращення русел та водних басейнів, безсистемної забудови берегової смуги, безконтрольного видобування піску з русла рік та вирубування лісів, нераціональних меліоративних заходів, інших шкідливих наслідків господарської діяльності людей біля водних об’єктів. 

Крім матеріальних збитків, небезпека повеней ще й у тому, що розмиваються гноєзбірники та дворові туалети, забруднюється нечистотами та різноманітним сміттям довкілля; затоплюються та забруднюються харчові продукти, джерела питного водопостачання: колодязі, каптажі, джерела централізованого водопостачання, підвальні і житлові приміщення; гинуть тварини. Наслідком  сказаного часто буває зростання кількості, а інколи і спалахи, різноманітних небезпечних для людини інфекційних захворювань : кишкові інфекції (сальмонельоз, дизентерія, холера тощо), гепатит А, лептоспіроз, паразитарної хвороби та ряд інших. Збудники усіх цих хвороб постійно знаходяться у навколишньому середовищі, особливо їх багато у нечистотах, брудній воді, зіпсутих харчових продуктах.

Щоб  уберегти себе та близьких Вам людей від різноманітних захворювань слід пам’ятати і виконувати наступне...

 Не пийте воду з відкритих джерел та з джерел водопостачання, якщо вони були затоплені і забруднені. Колодязі необхідно почистити та продезінфікувати, при цьому це слід робити раз на рік у будь-якому випадку. Доцільно також зробити  лабораторний аналіз води щоб упевниться у її безпеці для здоров’я. На час підтоплення та очищення джерел водопостачання використовуйте бутильовану воду. 

Обов'язково кип'ятіть питну воду 15-20 хвилин, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені, це звільняє її від більшості хвороботворних мікроорганізмів.

 Не допускайте розмноження у садибах та допоміжних приміщеннях гризунів, тарганів, мух; переповнення нечистотами гноєзбірників, дворових туалетів.

Перелічених заходів необхідно дотримуватись щоденно, а не тільки під час та після підтоплень. 

Наслідки споживання людиною забрудненої води.

Характер споживання води

Забруднювач

Захворювання

Біологічний

Пиття та їжа

Патогенні бактерії

Холера, дизентерія, черевний тиф, гастроентерит, лептоспіроз, туляремія

Віруси

Інфекційний гепатит

Паразити

Амебна дизентерія, дракункульоз, гельмінтоз, ехінококоз.

Вмивання, прання у воді

Паразити

Шестосоміазиз, дерматит, стронгілоідоз

Проживання або знаходження біля води

Через комах – переносників

Малярія, жовта лихоманка, сонна хвороба, філяритоз

Хімічний

Пиття та їжа

Нітрати

Метагемоглобінемія

Сполуки фтору

Ендемічний флюороз

Миш'як

Інтоксикація

Селен

Селеноз, інтоксикація

Свинець

Інтоксикація

Поліциклічні ароматичні вуглеводні

Рак

Надто м'яка вода

Артесклероз, гіпертонія

Хром

Уровська хвороба

Нікель

Алергія шкіри

Мідь

Ураження неревної системи

Фенол

Отруєння

 

Отже зміна будь якого показника спричиняє до погіршення якості питної води. Нижче наведемо ще деякі показники, за якими оцінюють не тільки якість води але й непридатність до споживання:

Окисленість. Величини окисленості більше 5 – 8 мг/л кисню вказує на можливе забруднення води стічними водами; викликає піну води у парових котлах; вказує на можливість розвитку органічних речовин в охолоджуючих теплообмінних апаратах;

Жорсткість – це властивість, зумовлена наявністю солей кальцію й магнію вигляді сульфатів, хлоридів  і бікарбонатів. Підвищена жорсткість спричиняє до перевикористання мила, утруднення варіння м'яса та овочів; жорстокість води господарсько – питного значення повинна бути не більше 7 мг – екв/л в окремих випадках – до 14 мг/ л. Більшість вчених вважає, що чим м’якша вода тим більша ймовірність серцево – судинних захворювань. 

Залізо – підвищення вмісту заліза у воді господарсько – питного водопроводу впливає на  смак води, може викликати старіння білизни і появу ржавчини; вміст заліза у питній воді не повинен перевищувати 0,3 мг/ л;

Сульфати та хлориди – викликають агресивність води по відношенню до бетону на силікатному цементі; Ці речовини негативно впливають на функції системи травлення. Мінералізація негативно впливає також на вагітність, на плід і новонароджених, збільшує ймовірність гінекологічних захворювань;

Фториди – підвищення їх вмісту викликає мінералізацію води, що перешкоджає її використанню у питних цілях; недостаток фтору у питній воді менше 0,5 мг/ л, а також його залишок – більше 1,5 мг/ л – при довготривалому вживанню такої води викликає захворювання зубів – ендемічний флюороз;

Аміак, нітрати, нітрити – вміст їх є сигналом, що вода забруднення стічними водами; Ці речовини спричиняють до захворювання крові, особливо у дітей (дитячий ціаноз), зв’язування у крові форм гемоглобіну.

Розчинений кисень – підсилює корозію металу котлів та водопровідних труб;

Сірководень – надає воді поганий запах; викликає корозію труб і їх заростання в результаті розвитку сіркобактерій;                                              

 

Попередити хворобу завжди простіше і дешевше, ніж потім її лікувати. Коли ж виникли ознаки кишкової інфекції (болі у животі, нудота, пронос, температура, інше) негайно зверніться за медичною допомогою, не займайтеся самолікуванням.

      З метою отримання послуг щодо санації (дезінфекції) шахтних колодязів та більш розширеної інформації щодо забруднення води рекомендовано звертатися до компетентних з цього питання установ, а сам до Пустомитівського районного відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» за намером телефону (230) 4–15-49.

Дотримуйтесь порад фахівців, піклуйтесь про своє здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь