Пошук

Рецепти, лікарняні та картки пацієнтів в Україні стануть повністю електронними

Дата: 25.03.2019 10:13
Кількість переглядів: 609

? ?µ?·???»?????°?? ???????????? ?·???±???°?¶?µ???? ?·?° ?·?°?????????? "?µ?»?µ?????????????? ???µ???µ??????"

За словами виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, вже з 1 квітня медичні препарати за програмою "Доступні ліки" можна буде отримати лише за електронним рецептом.

"Із 1 квітня рецепти будуть електронні, коли йдете до свого сімейного лікаря і вони виписують рецепт на доступні ліки на державну програму, де оплачуються ліки для людей, хворих на судинно-серцеві захворювання, цукровий діабет другого типу і на бронхіальну астму. Пацієнт уже не буде мати папірці, а це буде йти через електронну систему", - зазначила Супрун.

А до кінця 2019 року також електронні лікарняні повністю замінять паперові.

За словами Супрун, це дозволить зупинити велику кількість корупційних схем у цій сфері.

"Лікарняні будемо отримувати від своїх сімейних лікарів. Лікар буде відповідати за його чи її електронний підпис на цьому лікарняному. Як прийдуть в лікарню або додому, а цієї людини немає на місці, то відповідатиме не лише ця людина, а й лікар, який видав. І коли буде професійне ліцензування лікарів, буде спосіб, щоб покарати також і лікаря, можна навіть відібрати ліцензію", - розповіла в.о. міністра охорони здоров’я.

Працювати з електронною медкартою розпочнуть сімейні лікарі, терапевти і педіатри тих закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я і мають контракт із Національною службою здоров’я України.

На запитання, чи забезпечить електронна система таємницю персональних даних пацієнта, Супрун відповіла наступним чином:

"Система eHealth має всі ті охоронні і безпекові програми, щоб ніхто не міг зайти у цю систему. Ці дані не належать державі і не належать Національній службі здоров’я, а належать пацієнту. І лише пацієнт може надати доступ до своїх персональних даних і до своєї медичної картки".

Як наголосила Супрун, декларації зі своїми сімейними лікарями підписали 26 млн українців.

Окрім того, додала Супрун, уже зараз у тестовому режимі запрацювала електронна медична картка. Замість того, щоб записувати інформацію про візити пацієнтів на папері, лікарі заноситимуть її в систему eHealth.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь