15 лютого 1989 року (30 років тому) було виведено радянські війська з території Афганістану. В Україні у цей день офіційно вшановується День пам'яті воїнів-інтернаціоналістів та День виводу військ з Афганістану.

Дата: 15.02.2019 11:23
Кількість переглядів: 678

?????????»?????° ?????? ???°?????????????????° ?????»?????????° ???°???° ???±'???????°?????? ???µ?????????????°?»???????? ?????????°????.

enlightenedКОРОТКА ІСТОРИЧНА ДОВІДКА…

  • Приводом до введення Радянським Союзом військових сил в Афганістан стало вбивство і позбавлення влади засновника Народно-демократичної партії Афганістану Нур Мухаммад Таракі, що відбулося 8 жовтня 1979 року.

  • Політбюро ЦК КПРС офіційно прийняло рішення надання Радянським Союзом військової допомоги. 25 грудня 1979 року в Афганістан були введені радянські війська у складі 40-ї армії під командуванням генерал-лейтенанта Юрія Тухарінова.

  • У ході військових дій була проведена операція з усунення глави Афганської опозиції, що зайняв у результаті контрреволюційного перевороту пост глави Афганістану Хафізулли Аміна. Сталий режим в Афганістані після чергової зміни влади на чолі з Бабраком Кармалем виявився повністю залежним від радянської військової, технічної та фінансової допомоги.

  • Угруповання повстанців підтримували США та інші держави. У 1986 році в Афганістані відбувся черговий державний переворот, у результаті якого Мухаммед Наджібулла зайняв місце зміщеного Бабрака Кармаля. Мухаммед Наджібулла був обраний президентом Республіки Афганістан.

  • Влада СРСР і США в 1988 році домовилися про невтручання у справи Афганістану. Розпочате у травні 1988 року виведення військ з Афганістану закінчилося 15 лютого 1989 року. Групи радянських військ остаточно покинули цю країну.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь