Зміна прізвища малолітній дитині: з якого віку враховується згода дитини та що варто знати

Дата: 02.01.2019 16:11
Кількість переглядів: 591

Продовжуємо знайомити з роботою структурних підрозділів Головного територіального управління юстиції у Львівській області.

До Городоцького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області звернулися батьки про зміну прізвищ своїм малолітнім дітям 2006 та 2009 р.н. у відповідності до вимог ст. 148 Сімейного кодексу України та у зв’язку з тим, що вони зареєстрували зміну імені в липні 2018 року.

ПАМ`ЯТКА: стаття 148 Сімейного кодексу України передбачає, що у разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла семи років, змінюється за її згодою. У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини може бути змінене за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років.

Працівниками відділу було запрошено дітей у відділ для написання заяви-згоди на зміну прізвища.

ПАМ`ЯТКА: згідно пункту 1.10 розділу І Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011  № 96/5, питання про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання розглядається у тримісячний строк з дня подання відповідної заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Враховуючи термінову необхідність громадян в отриманні свідоцтв про народження дітей із новими прізвищами, працівниками відділу вжито необхідних заходів для розгляду справи в мінімально можливий термін, а саме було долучено копії всіх необхідних документів та повних витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, проаналізовано їх, складено відповідний висновок та внесено зміни, після чого заявникам видано відповідні свідоцтва.

Що можна змінити в залежності від причини такої зміни:

 

Причина зміни

Прізвище особи

Ім’я особи

По батькові особи

За власним бажанням

?

?

Шлюб 
(реєстрація, розірвання, скасування)

?

Всиновлення
(скасування всиновлення)

?

?

?

Батько змінив своє ім’я або дані про нього були вилучені з актового запису про народження

?

 

 


 

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь