Отруєння медикаментами

Дата: 20.06.2017 14:18
Кількість переглядів: 1068

????? ?????????? ??????????????????????????

Надзвичайно великий асортимент лікарських засобів в наших аптеках та можливість їх придбання без рецепта може завдати непоправної шкоди вашому здоров’ю: самостійний прийом ліків без рекомендацій лікаря, прийом протермінованих лікарських засобів, недотримання інструкцій їх застосування, безсистемне лікування, А якщо до цього ще додати безліч підробок на фармацевтичному ринку, то виникає реальна загроза отруєння, і саме медикаментами. Як же уникнути отруєння медикаментами?

Потрібно пам’ятати:

• Не допускайте передозування снодійних та заспокійливих засобів – це може призвести до втрати свідомості і, навіть, смерті.

• Передозування серцево-судинних препаратів, як правило, призводить до розладів серцевого ритму, які можуть закінчитися раптовою зупинкою серця.

• Передозування жарознижуючих, протизапальних засобів може стати причиною гострого отруєння, що супроводжується ураженням нирок, печінки.

• Особливу увагу звертайте на правила зберігання ліків: деякі ліки повинні зберігатися у холодильнику, деякі – у темному місці. Переважна більшість ліків зберігається при кімнатній температурі, тобто близько 20о С (якщо на упаковці не вказаний інший температурний режим). Напис «у прохолодному місці» відповідає 12-15о С.

• Більшість ліків, що виготовляються в аптеці (краплі, мікстури), розраховані на використання упродовж 2-10 днів, тобто непридатні для тривалого зберігання.

• Велике значення для ефективності дії ліків має час їх прийому: до, під час їди чи після неї. Про це вас повинен попередити лікар, який призначив ліки, ви можете уточнити це у фармацевта чи провізора аптеки або прочитати в анотації, яка є в кожній упаковці.

• Не приймайте ліки у присутності маленьких дітей та не залишайте їх у доступному для дітей місці, бо вони можуть наслідувати ваші дії.

• Запам’ятайте! Як правило, алкоголь не сумісний з лікарськими препаратами, а навпаки, у поєднанні з ними становить значну небезпеку для здоров’я.

• Як правило, ліки запивають водою і лише при певних показаннях (для попередження подразнення слизової оболонки шлунка) – мінеральними водами або молоком.

• Приймати ліки слід навсидячки або стоячи і ні в якому разі не в горизонтальному положенні, оскільки вони можуть прилипати до стравоходу і там руйнуватися.

• Якщо ви приймаєте декілька препаратів, то краще робити інтервал між їх прийомами в 10-15 хвилин і запивати теплою водою.

• Не намагайтесь прискорити дію препаратів, розжовуючи їх, замість того, щоб проковтнути та запити водою. Це небезпечно, особливо якщо це стосується знеболювальних засобів. Розжовувати таблетки можна тільки в окремих випадках при наданні невідкладної допомоги при болю в серці та деяких інших випадках.

• Капсули необхідно ковтати цілком, з оболонкою.

• Купуючи ліки, уважно прочитайте в анотації протипоказання до них. Чим солідніша фірма-виробник, тим більше побічних дій вказано в інструкції. Тому обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

• Якщо термін придатності ліків вичерпався і вам потрібно викинути ліки – викидайте тільки порожні упаковки і флакони, а їх вміст знищуйте. Таблетки та порошки розчиніть у воді та вилийте у каналізацію. Мікстури, настоянки, краплі та інші рідини вилийте в унітаз, ампули розбийте. Остерігайтеся підроблених медпрепаратів! Як же розпізнати їх? - Нечітко видно номер серії та дату виготовлення на коробці. - На коробці відсутній рельєфний напис азбукою Бройля (для незрячих). - Дата виготовлення на блістері може читатися не з того боку. - Листівка-вкладиш справжніх ліків розташована так, що ділиться блістером наполовину, у підробці – збоку від блістера. - Інструкція російською чи українською мовою є ксерокопією. - Ціна значно нижча від звичної.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь