Борщівник Сосновського

Дата: 30.05.2022 10:07
Кількість переглядів: 1481

Відповідно до   стаття 211. Земельного кодексу України передбачає відповідальність за порушення земельного законодавства

        Громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за такі порушення:

ґ) невиконання вимог щодо використання земель за цільовим призначенням;

Кодексу України про адміністративні правопорушення15 підставою для притягнення до адміністративної відповідальності є псування сільсько15— КпАП. Захист прав на земельну ділянку та відповідальність господарських та інших земель, забруднення їх хімічними і радіоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами, а так само невжиття заходів по боротьбі з бур’янами (ст. 52 КпАП).

        Оскільки борщівник Сосновського є небезпечним видом рослин, то необхідно систематично проводити заходи запобіганню його поширення ще коли рослина почала вегетувати: випас худоби – молоді листки рослини поїдають вівці та корови; систематичне косіння на початку вегетації виснажує кореневу систему і Борщівник Сосновського знищується.

     Косіння проводити в рукавицях та захисному одязі; зрізування товстих коренів на  глибині 8-12 см, що забезпечує знищення рослини.

     Якщо ж упущено момент і рослини зацвіли, то скошену масу (борщівник Сосновського цвіте з липня і майже до вересня) обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли зацвівша рослина скошена. А одна така рослина дає 15-20 тисяч летючих насінин. Причому насіння може прорости в ґрунті навіть через 10-12 років!  Боротьба буде ефективною, коли проводиться одночасно в усій зараженій місцево

       Можливе використання різних видів гербіцидів, що випускаються промислово: раундап, торнадо та ін. Час обробки - на початку відростання рослин борщівника, і обов'язково, перед початком цвітіння (оптимальні терміни для проведення обробки - кінець травня, початок червня, при відростанні рослин на 10-20 см). Проведення робіт в зазначені терміни спростить застосування ручних і механізованих способів внесення гербіцидів і дозволить знизити ризик отримання опіків. Слід зазначити, що проведення обробки рослин гербіцидами на початку дозрівання насіння є менш ефективним. Часті та інтенсивні обробки будуть ефективними для генеративних рослин, починаючи з моменту розвитку генеративного пагона і лише до початку цвітіння. В інші періоди життя рослин, не враховуючи вегетуючих молодих рослин, значного ефекту обробка гербіцидами давати не буде, бо монокарпічні рослини після цвітіння відмирають самі по собі, і без застосування гербіцидів. Дози (концентрація) застосовуваних гербіцидів для обробки борщівника повинні бути подвійними або навіть потрійними від прописаних для окремого виду гербіциду. Ефект може бути досягнутий при двох повторних обробках з перервою між ними в 15-20 днів. При обробці гербіцидами потрібно стежити, щоб препарат потрапляв не тільки на листову поверхню, але й стікав би по черешкам в листову розетку, і досить рясно були змочені гербіцидом генеративний пагін і суцвіття (парасольки, якщо вони будуть розвинуті до моменту обробки). Проте потрібні експерименти з оцінки таких впливів не тільки на рослини борщівника, але й на довкілля (інші супутні локальні види рослин, комах, дрібних тварин та ін.). При масовому застосуванні гербіцидів для знищення борщівника слід вживати заходів безпеки для запобігання попадання робочого розчину на сусідні з засміченими ділянками рослинні співтовариства. З особливою обережністю застосовують гербіциди на території населених пунктів. Основною вимогою хімічної обробки є рівномірний розподіл препарату по площі, яка обробляється. Для досягнення високої ефективності та екологічної безпеки гербіциду, обприскування необхідно проводити за сприятливих метеоумов в теплу, безвітряну погоду, при швидкості вітру не більше 4 м/с, при відсутності опадів. Обробку необхідно проводити не раніше, ніж за три-чотири години перед дощем, а також через чотири години після дощу. Важливим є те, що біологічні особливості борщівника виключають можливість його повного знищення в результаті одноразового застосування гербіцидів. Після першої обробки і знищення вегетативної маси на цій же площі необхідне проведення повторної обробки для знищення сходів борщівника.

    Система хімічних захисних заходів для контролю борщівника Сосновського смуга відведення доріг територія області

                                                              Схема №1

Застосування одного з препаратів на основі Гліфосат, 360 г/л, норма витрати 5-6 л/га Застосування Сульфурон- метилу (калієва сіль), норма витрати 150 г/га Застосування одного з препаратів на основі Гліфосат, 360 г/л, норма витрати 5-6 л/га

                                                              Схема № 2

Бакова суміш Дикамби к- ти, 480 г/л (Банвел або Дикамба, норма витрати 0,5 л/га) + Гліфосат, 360 г/л, норма витрати 3,5-5,0 л/га Бакова суміш одного з препаратів на основі Імазапір, 250 г/л, норма витрати 2-5 л/га + Гліфосат, 360 г/л, норма витрати 3-6 л/га Бакова суміш Дикамби к- ти, 480 г/л (Банвел або Дикамба, норма витрати 0,5 л/га) + Гліфосат, 360 г/л, норма витрати 3,5-5,0 л/га Схема №3 Схема №3 Схема №3 Бакова суміш Метсульфурон-метил (Магнум, 600 г/кг), норма витрати 10 г/га + Гліфосат, 360 г/л, норма витрати 3-6 л/га Застосування одного з препаратів на основі Гліфосат, 360 г/л, норма витрати 5-6 л/га.  Бакова суміш одного з препаратів на основі Імазапір, 250 г/л, норма витрати 2-5 л/га + Гліфосат, 360 г/л,  протягом 15 діб; забороняється обробка земель несільськогосподарського використання на відстані менше 300 м від місць постійного перебування людей).

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь