Пошук

ПРАВОВА ДОПОМОГА: Що таке сервітут

Дата: 17.12.2020 10:28
Кількість переглядів: 411

Що таке сервітут?

Згідно статті 98 Земельного кодексу України право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки або іншої заінтересованої особи на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою. Важливо,  що встановлення земельного сервітуту не веде до позбавлення власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений, прав володіння, користування і розпорядження ділянкою. Також, земельний сервітут здійснюється способом, найменш обтяжливим для власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений.

Земельний сервітут може складатися в праві проходу або проїзду через ділянку, праві прокладання та експлуатації ліній електропередач, водопроводу, забору води з водойми, розташованої на сусідній ділянці, прогону худоби і т. д. і.т.п.

Важливою ознакою сервітуту є те, що він не підлягає відчуженню (не може виступати об’єктом купівлі-продажу, дарування, міни і т. п.) і, в той же час, зберігає свою дію в разі переходу права власності на ділянку, щодо якої сервітут встановлено, до іншої особи.

Сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду. Він може належати власникові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також іншій конкретно визначеній особі (особистий сервітут).

Види земельного сервітуту.

Власники або землекористувачі земельних ділянок або інші зацікавлені особи можуть вимагати встановлення таких земельних сервітутів:
            -право проходу і проїзду на велосипеді;
            -право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху;
            -право на розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм)
            -право на будівництво і розміщення об’єктів нафтогазовидобутку;
            -право на розміщення об’єктів трубопровідного транспорту;
            -право прокладати на свою земельну ділянку водопровід із чужої природної водойми або через чужу земельну ділянку;
            -право відводу води зі своєї земельної ділянки на сусідню або через сусідню земельну ділянку;
            -право забору води з природної водойми, розташованої на сусідній земельній ділянці, та право проходу до природної водойми;
            -право поїти свою худобу із природної водойми, розташованої на сусідній земельній ділянці, та право прогону худоби до природної водойми;
            -право прогону худоби по наявному шляху;
            -право встановлення будівельних риштувань та складування будівельних матеріалів з метою ремонту будівель та споруд;
            -інші земельні сервітути.

Сервітут може належати власникові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також іншій конкретно визначеній особі (особистий сервітут).

За своєю природою сервітути бувають публічними і приватними.

Публічний земельний сервітут полягає в праві користування чужою земельною ділянкою з метою забезпечення суспільних потреб (наприклад, право прокласти через чужу земельну ділянку лінії комунікацій).

Приватний сервітут встановлюється в інтересах окремих приватних осіб (наприклад, право прогону худоби через сусідню ділянку).

Додаткову інформацію ви можете знайти на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua/. Правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103 та Пустомитівське бюро БПД Адреса 81100, м. Пустомити, вул. Грушевського, 35. тел.: 0673929700 або 0933311727; ел.пошта: pustomyty@legalaid.lviv.ua (увага, на період карантину працюємо дистанційно).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь