Сьогодні – 148 років із дня народження видатної української письменниці Лесі Українки!

Дата: 25.02.2019 11:35
Кількість переглядів: 700

Цікаві факти з життя...


1. Леся Українка вільно розмовляла українською, російською, польською, болгарською, німецькою, французькою та італійською мовами, добре знала латинь, перекладала з давньогрецької, німецької, англійської, французької, італійської та польської мов.

2. Леся мала дуже гарний слух і голос, тому 220 народних мелодій записано з її голосу.

3. Перебуваючи в Сан-Ремо (Італія) протягом 1902 – 1903 років, Леся Українка вела листування з Феліксом Волховським у Лондоні та Михайлом Кривинюком у Празі. Темою листування було видання нелегеальної літератури, з якої до нас дійшов переклад «Казки про царя Семена».

4. У червні 1906 року Леся Українка була обрана до правління київської «Просвіти», де вона опікувалась бібліотекою. Ця її діяльність уже в листопаді 1906 року звернула на себе увагу царських жандармів, які згодом її арештували, а в подальшому закрили саму «Просвіту».

5. У стані крайнього виснаження від поганої роботи нирок Леся згасла на 43-у році життя у містечку Сурамі в Грузії.

6. На честь Лесі Українки названий астероїд «2616 Леся» (2616 Lesya), який відкрили 28 серпня 1970 року.

?????????»?????° ?????? ???????????» ?????»?????????? ???° ?????????????°???????????? ?????»?????????? ???°???????????????????? ??????.?????????»?????° ?????? ???????????» ?????»?????????? ???° ?????????????°???????????? ?????»?????????? ???°???????????????????? ??????.?????????»?????° ?????? ???????????» ?????»?????????? ???° ?????????????°???????????? ?????»?????????? ???°???????????????????? ??????.?????????»?????° ?????? ???????????» ?????»?????????? ???° ?????????????°???????????? ?????»?????????? ???°???????????????????? ??????.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь